60’s Verlichting: Een Nostalgische Reis naar de Retro-verlichting van de Jaren 60

60’s Verlichting: Een Nostalgische Reis naar de Retro-verlichting van de Jaren 60

De invloed van de jaren 60 op de verlichting

De jaren 60 staan bekend om de grote veranderingen in de maatschappij. Dit heeft ook zijn invloed gehad op de interieurwereld, en dan met name op de verlichting. De traditionele lampen werden vervangen door futuristische modellen die perfect pasten bij de tijdgeest van die periode. Gedurfde kleuren en designs waren de norm, en men was niet bang om te experimenteren met nieuwe materialen.

Opkomst van de pop-art stijl

De pop-art stijl was enorm populair in deze periode. Het kenmerkte zich door felle kleuren en geometrische vormen. Deze stijl werd ook toegepast in de verlichting, waarin felle kleuren als rood, geel en blauw werden gecombineerd in lampen met een futuristisch design. De verlichting was niet alleen functioneel, maar ook een echt kunstwerk.

De geboorte van de hanglamp

Een andere belangrijke ontwikkeling in de jaren 60 was de geboorte van de hanglamp. Deze lamp was niet alleen functioneel, maar ook een pronkstuk in de ruimte. Populaire modellen waren de Sputnik hanglamp en de Bubble hanglamp. De Sputnik was een plafondlamp met talloze armen die uitstaken en waarop kleine lampjes waren gemonteerd. De Bubble was een hanglamp waarbij een aantal glazen bollen samenkwamen en een kunstwerk vormden.

De comeback van de jaren 60 verlichting

De jaren 60 verlichting maakt momenteel een comeback in de interieurwereld. De futuristische modellen en felle kleuren passen perfect bij de huidige tijdgeest waarin men weer durft te experimenteren. Maar ook de industriele stijl, die momenteel populair is, leent zich goed voor de retro verlichting uit de jaren 60. Een Sputnik hanglamp past bijvoorbeeld perfect in een industrieel interieur.

De moderne interpretatie van de jaren 60 verlichting

De jaren 60 verlichting wordt opnieuw ontdekt, en designers geven er hun eigen twist aan. Zo zien we bijvoorbeeld klassieke modellen terug, maar dan uitgevoerd in materialen als koper en glas. Ook zien we dat de felle kleuren van vroeger terugkomen, maar dan wel in een iets subtiele variant. De verlichting is nog steeds functioneel en een eyecatcher in de kamer, maar dan wel met een modern tintje.

Conclusie

De jaren 60 hebben een blijvende invloed gehad op de interieurwereld, en dan met name op de verlichting. De futuristische modellen, felle kleuren en experimenten met nieuwe materialen zijn nog altijd terug te zien in de moderne verlichting. De jaren 60 verlichting is een icoon uit die periode dat nog altijd inspireert en terugkomt in het hedendaagse interieur.

Hamm Sten

Website:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *