Annuleren licht kleuren: Waarom het belangrijk is om bewust te zijn van de invloed van licht op ons lichaam.

Annuleren licht kleuren: Waarom het belangrijk is om bewust te zijn van de invloed van licht op ons lichaam.

Introductie

Licht is een belangrijk onderdeel van ons leven. Het beïnvloedt niet alleen ons zicht, maar heeft ook invloed op ons welzijn en gezondheid. Verschillende kleuren licht hebben verschillende effecten op ons lichaam en kunnen onze biologische klok beïnvloeden. In dit artikel kijken we naar wat de term “cancel light colours” betekent en waarom het belangrijk is om hiervan bewust te zijn.

Wat zijn cancel light colours?

Cancel light colours, ook wel bekend als “blauw licht”, zijn lichtgolven met een korte golflengte en een hoge energie. Dit soort licht wordt vooral uitgestraald door elektronische apparaten zoals computers, tablets en telefoons. Deze apparaten geven ook vaak helder wit licht af dat vergelijkbaar is met daglicht. Het probleem met dit soort licht is dat het onze biologische klok kan verstoren en ons slaapritme kan beïnvloeden.

Hoe beïnvloedt licht onze biologische klok?

Onze biologische klok reguleert onze slaap-waak cyclus en heeft invloed op onze hormonale balans en ons welzijn. Het is bewezen dat blootstelling aan blauw licht in de avond ons circadiaanse ritme kan verstoren. Dit kan leiden tot problemen met in slaap vallen en doorslapen, en zelfs tot slaapstoornissen. Het kan ook de aanmaak van het hormoon melatonine onderdrukken, wat belangrijk is voor een gezonde slaap.

De invloed van cancel light colours op onze gezondheid

Naast het verstoren van onze slaapcyclus, kan blootstelling aan blauw licht ook andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Studies hebben aangetoond dat het gebruik van elektronische apparaten ’s avonds kan leiden tot vermoeidheid, irritatie van de ogen, hoofdpijn en zelfs depressie. Ook kan het overmatig blootstellen aan blauw licht op lange termijn mogelijk de kans op netvliesbeschadiging verhogen.

Wat kun je doen om de invloed van blauw licht te verminderen?

Er zijn verschillende manieren om de blootstelling aan blauw licht te verminderen en de negatieve effecten ervan te verminderen.:

  • Gebruik ’s avonds bij voorkeur geen elektronische apparaten meer.
  • Als het gebruik van deze apparaten noodzakelijk is, kun je overwegen om een app te gebruiken die het blauwe licht filtert. Een voorbeeld hiervan is de app Night Shift op een iPhone.
  • Er zijn ook brillen op de markt die het blauwe licht filteren, deze kunnen handig zijn als je in de avond toch nog achter een computer of televisie zit.
  • Zorg voor voldoende natuurlijk daglicht in de ochtend. Dit kan helpen om je biologische klok te reguleren en je energieker te voelen gedurende de dag.
  • Overweeg om warmere, gele verlichting te gebruiken in de avond in plaats van de felle, witte lichten. Dit kan helpen om de aanmaak van melatonine te stimuleren en je te helpen ontspannen.

Hamm Sten

Website:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *