Lampada Joe Colombo: Een Tijdloze Design Klassieker

Lampada Joe Colombo: Een Tijdloze Design Klassieker

Introductie

De “Lampada” ontworpen door Joe Colombo is een iconische lamp in de wereld van design. Het werd voor het eerst geïntroduceerd in 1965 en is sindsdien een tijdloze klassieker geworden. Het geliefde ontwerp van Joe Colombo is nog steeds populair bij liefhebbers van design over de hele wereld. In dit artikel zullen we de geschiedenis, het ontwerp en de kenmerken van deze lamp bekijken.

Geschiedenis

Aan het begin van de jaren zestig was Joe Colombo, een Italiaanse ontwerper, een pionier in de wereld van design. Hij produceerde een groot aantal innovatieve ontwerpen, variërend van meubels tot verlichting. In 1965 kwam de Lampada op de markt. De lamp is gemaakt van aluminium en heeft een bijzondere vorm, die bestaat uit een ronde basis en een cilindrisch lichaam. De lamp, die drie verschillende niveaus van helderheid heeft, kan worden gebruikt als een bureaulamp of als sfeerverlichting.

De Lampada was het resultaat van het streven van Colombo om ontwerpen te maken die zowel mooi als functioneel waren. Het was een enorm succes en werd al snel een van de meest populaire ontwerpen van Colombo. Het ontwerp werd zelfs gekozen als een van de 100 beste ontwerpen van de 20e eeuw door het tijdschrift “Internationale Bauausstellung” in Berlijn.

Ontwerp

Het ontwerp van de Lampada is eenvoudig en toch opvallend. De lamp heeft een slanke, rechte hals en een grote, ronde kop. Het feit dat de lamp in een cilindervormige basis is geplaatst, zorgt voor stabiliteit en evenwicht. Dit is vooral belangrijk als de lamp gebruikt wordt als bureaulamp. De grootte van de kop van de Lampada zorgt ervoor dat de lichtstraal zich precies daar bevindt waar de gebruiker hem nodig heeft.

De Lampada is verkrijgbaar in verschillende kleurencombinaties, zoals zwart/geel, rood/grijs, groen/wit en blauw/oranje. Dit geeft de gebruiker de mogelijkheid om een kleur te kiezen die past bij zijn interieur.

Kenmerken

De Lampada heeft verschillende kenmerken die bijdragen aan het ontwerp ervan. Het heeft een draaiknop op de kop van de lamp, waarmee de gebruiker de helderheid van de lamp kan regelen. Er is ook een ronde schakelaar op de basis van de lamp waarmee de lamp aan- en uitgezet kan worden. De Lampada heeft ook een flexibele nek die gemakkelijk verstelbaar is, en een stevige aluminium constructie die bijdraagt aan de duurzaamheid.

Hamm Sten

Website:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *