Kleur je wereld met Artek: De prachtige collectie van design meubels en interieuraccessoires

Kleur je wereld met Artek: De prachtige collectie van design meubels en interieuraccessoires

Introductie

Artek is een Fins designmeubelmerk dat in 1935 werd opgericht door de architecten Alvar en Aino Aalto, samen met de kunstpromotor Maire Gullichsen en de kunstenaar Nils-Gustav Hahl. Artek streeft naar het creëren van tijdloze, functionele en duurzame meubels en interieuraccessoires, met als doel om een betere kwaliteit van leven te bieden aan mensen. Het merk heeft sinds haar oprichting talloze iconische ontwerpen geproduceerd en wordt wereldwijd erkend als een toonaangevend merk in de designwereld.

Geschiedenis van Artek

Artek begon als een reactie op de dominante meubelstijlen van de jaren 30, die zwaar, massief en vaak overdadig waren. Het merk wilde een nieuwe benadering bieden die elegantie, lichtheid en rationaliteit combineerde. Artek ontwikkelde zich tot een creatieve gemeenschap van architecten, kunstenaars en ambachtslieden die streefden naar een functioneel en esthetisch ontwerp dat met de tijd zou meegaan.

De vroege successen van Artek waren de resultaten van de samenwerking tussen de mede-oprichters Alvar en Aino Aalto. Hun ontwerpen waren onder andere het beroemde Savoy Vaas en de Paimio-stoel, die beide nog steeds worden geproduceerd door het bedrijf. Bovendien, door hun nauwe samenwerking met de ontwerper Ilmari Tapiovaara, waren de jaren 50 en 60 bijzonder vruchtbaar voor Artek met succesvolle ontwerpen als de Mademoiselle lounge stoel, en de Domus stoel.

Ontwerpprincipes van Artek

Artek’s designfilosofie is gebaseerd op functie, vorm en tijdloosheid. Het merk gelooft in het creëren van meubels die niet alleen functioneel zijn, maar ook visueel aantrekkelijk. Elk onderdeel van een Artek-stuk heeft een doel en een reden, wat resulteert in een esthetisch ontwerp dat ook praktisch is in gebruik. Dit laatste aspect is cruciaal voor het merk, aangezien het gelooft dat meubels de kwaliteit van leven van mensen moeten verbeteren.

De ontwerpen van Artek worden gekenmerkt door eenvoudige vormen, natuurlijke materialen (zoals hout, staal en leer), en een verfijnd kleurenpalet. Het merk streeft naar tijdloze ontwerpen die een leven lang meegaan en zich thuis voelen in elke omgeving. Het merk wil dat hun meubels niet alleen goed aanvoelen in een moderne context, maar ook in de toekomst gebruik en liefdevolle herinneringen zullen blijven uitstralen.

Collectie van Artek

Artek’s collectie bestaat uit verschillende meubelstukken en interieuraccessoires. Het merk biedt een breed scala aan stijlen, maten en prijzen, waardoor het voor iedereen toegankelijk is.

Een van de bekendste Artek-stoelen is de Paimio-stoel, genaamd naar het ziekenhuis in Paimio, Finland, waar het voor het eerst werd gebruikt. Het ontwerp is gebaseerd op de nieuwste inzichten van de zit-fysiologie, die de hoek van de rugleuning en de hoogte van de armleuningen benadrukt. Het stoelframe is gemaakt van gebogen hout, terwijl de zitting en rugleuning zijn gestoffeerd met leer of stof.

Een ander iconisch Artek meubelstuk is de Tea Trolley 900, ontworpen door Alvar Aalto in 1936. Het is een elegante trolley, gemaakt van essenhout en voorzien van een eenvoudig draagmechanisme dat bestaat uit twee handvatten. Het ontwerp is zowel praktisch als esthetisch, waardoor het een populaire keuze is voor elk interieur.

Artek biedt ook interieuraccessoires zoals de A330S hanglamp, ontworpen door Alvar Aalto in 1937. Het ontwerp is geïnspireerd op de Finse cultuur, met als doel om een warme en gezellige sfeer te creëren. De lampenkap is gemaakt van ondoorzichtig glas, waardoor het licht zacht en diffuus is.

Hamm Sten

Website:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *