De fascinerende geschiedenis van de negro lampara

De fascinerende geschiedenis van de negro lampara

Inleiding

De negro lampara is een traditionele lantaarn uit Mexico, die al eeuwenlang gebruikt wordt bij verschillende rituelen en vieringen. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis en betekenis van deze fascinerende lamp.

Geschiedenis

De geschiedenis van de negro lampara gaat terug tot de Azteken, die de lamp gebruikten bij ceremoniële dansen en offerrituelen. De lamp werd gemaakt van klei en versierd met afbeeldingen van goden en dieren. Tijdens de Spaanse kolonisatie van Mexico werd de lantaarn overgenomen door de katholieke kerk, die de lamp gebruikte om de weg naar de kerk te verlichten tijdens processies.

In de loop der tijd groeide de populariteit van de negro lampara onder het volk, vooral tijdens de viering van de Dag van de Doden. Tijdens deze feestdag worden de overledenen herdacht en geëerd met altaars en offergaven. De negro lampara wordt gebruikt om de weg te verlichten voor de geesten van de overledenen op hun weg terug naar de levenden.

Betekenis

De negro lampara heeft verschillende betekenissen. Ten eerste symboliseert de lamp het licht dat de overledenen begeleidt op hun reis terug naar de levenden. Het licht staat voor de hoop op nieuw leven en de overwinning op de dood. Daarnaast staat de negro lampara voor de verbinding tussen de fysieke en spirituele wereld, en het besef dat alles in het universum met elkaar verbonden is.

Voor veel Mexicanen heeft de negro lampara ook een persoonlijke betekenis. Het is een symbool van de overleden familieleden en dierbaren, en een manier om hen te eren en te herdenken. De lamp is ook een teken van trots op de Mexicaanse cultuur en tradities.

Productieproces

Het maken van de negro lampara is een ambachtelijk proces, dat nog steeds door veel Mexicaanse families wordt uitgevoerd. De lamp wordt gemaakt van klei en met de hand beschilderd. Het ontwerp varieert van regio tot regio en kan elementen bevatten uit de lokale cultuur en geschiedenis. Tegenwoordig worden er ook meer moderne versies van de negro lampara gemaakt, zoals lampen van papier-maché of plastic.

Hamm Sten

Website:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *