De Betoverende Schoonheid van de Verner Panton Lamp Flowerpot

De Betoverende Schoonheid van de Verner Panton Lamp Flowerpot

Inleiding

De Verner Panton Lamp Flowerpot is een iconisch meesterwerk van de Deense designer Verner Panton uit de jaren zestig. Deze lamp is niet alleen erg functioneel, maar ook erg esthetisch. De Flowerpot Lamp is een lamp waarbij de gehele armatuur is gemaakt van aluminium, waardoor een unieke uitstraling ontstaat. In dit artikel duiken we dieper in op deze lamp en bespreken we waarom het een absoluut meesterwerk is op het gebied van design.

Geschiedenis van de Verner Panton Lamp Flowerpot

Verner Panton is geboren in 1926 in Gamtofte, Denemarken. In de jaren ’50 studeerde hij architectuur aan de Koninklijke Deense Kunstacademie in Kopenhagen. Na zijn studie werkte hij voor de bekende designer Arne Jacobsen. Panton werd al snel aangenomen als ontwerper bij het bekende meubelbedrijf Fritz Hansen. Zijn ontwerpen vielen al snel op, hij was een van de eerste ontwerpers die experimenteerde met plastic en polyester. In 1968 produceerde hij de iconische Verner Panton Lamp Flowerpot. Deze combinatie van aluminium en kleurrijk acrylglas werd een enorm succes.

Ontwerp van de Verner Panton Lamp Flowerpot

De Verner Panton Lamp Flowerpot heeft een unieke vormgeving. De lamp is een hanglamp met een opvallende bolvormige kap. De vorm van de lamp lijkt op een bloempot, vandaar de naam Flowerpot Lamp. De bolle kap wordt ondersteund door een cilindrische basis waar de elektro-elementen zich bevinden. De basis van de lamp is gemaakt van aluminium. De kap is gemaakt van acrylglas, waardoor het een sterke en duurzame lamp is.

Kleuren en afmetingen

De Verner Panton Lamp Flowerpot is verkrijgbaar in verschillende kleuren en afmetingen. De kleine maat heeft een diameter van 23 centimeter, terwijl de grotere maat een diameter heeft van 40 centimeter. De Flowerpot Lamp is verkrijgbaar in tinten als zwart, wit, oranje, rood, blauw, groen en bruin.

Functionaliteit

De Verner Panton Lamp Flowerpot heeft een unieke veelzijdigheid. De lamp is zowel geschikt als sfeerverlichting als functionele verlichting. Door de unieke vorm van de bolvormige kap verspreidt de lamp het licht gelijkmatig en egaal door de kamer. Het ontwerp van de Flowerpot Lamp zorgt voor een mooi lichtspel, waardoor de lamp niet alleen functioneel maar ook erg decoratief is.

Populariteit van de Verner Panton Lamp Flowerpot

De Verner Panton Lamp Flowerpot was vooral in de jaren ’60 en ’70 erg populair. De iconische lamp was niet alleen in Denemarken, maar wereldwijd een groot succes. Het ontwerp paste perfect bij de hippiecultuur die in die tijd erg populair was. De Flowerpot Lamp werd beschouwd als een symbool voor vrijheid.

Herleving van de populariteit

Sinds de jaren ’90 is er een enorme hernieuwde populariteit ontstaan ​​voor de Flowerpot Lamp. Het unieke en tijdloze ontwerp is nog steeds erg populair. Verner Panton is een van de meest invloedrijke designers uit de 20e eeuw en de Flowerpot Lamp is een van zijn bekendste ontwerpen. Door de hernieuwde populariteit van de Flowerpot Lamp is de lamp tegenwoordig verkrijgbaar bij verschillende woonwinkels en webshops.

Hamm Sten

Website:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *