De Oorspronkelijke Lamp: Een Stukje Nederlands Design Erfgoed

De Oorspronkelijke Lamp: Een Stukje Nederlands Design Erfgoed

Wat is de Lampe Originale?

De Lampe Originale is een lamp die in 1935 is ontwikkeld door de Nederlandse ontwerper J.J.M. Hoogervorst. Het is een iconische lamp die bekend staat om zijn functionele en minimalistische ontwerp. De lamp is gemaakt van staal en heeft een kap die de lichtbron afschermt, waardoor er een gerichte lichtstraal ontstaat.

Waarom is de Lampe Originale zo bijzonder?

De Lampe Originale wordt beschouwd als een van de eerste industrieel ontworpen lampen. Het ontwerp is gebaseerd op de principes van het Nieuwe Bouwen, een beweging die in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw opkwam in Nederland en die gericht was op het ontwerpen van functionele en esthetisch aantrekkelijke gebouwen en producten.

De Lampe Originale was baanbrekend vanwege zijn eenvoudige en functionele ontwerp. Het was een van de eerste lampen waarbij de nadruk lag op de functionaliteit in plaats van op decoratie. Het ontwerp heeft dan ook veel navolging gekregen en geldt als een belangrijk voorbeeld van modernistisch design.

Hoe wordt de Lampe Originale vandaag de dag geproduceerd?

De Lampe Originale wordt nog steeds geproduceerd volgens het originele ontwerp door het Nederlandse bedrijf Gispen. Het bedrijf heeft de rechten op het ontwerp in 2014 overgenomen van de familie Hoogervorst, die de lamp lange tijd in eigen beheer produceerde.

Bij de productie van de lamp wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van dezelfde materialen en productiemethoden als destijds. De lamp wordt nog steeds met de hand gemaakt en elk exemplaar wordt getest op kwaliteit voordat het de fabriek verlaat. Hierdoor is de prijs van de lamp wel enigszins hoog, maar dit wordt door liefhebbers van het ontwerp vaak als een investering gezien.

Hamm Sten

Website:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *