De Colonnes-collectie van Serge Mouille

De Colonnes-collectie van Serge Mouille

armaturen serge mouille

Als u op zoek bent naar enkele van de mooiste armaturen van Serge Mouille, bent u hier aan het juiste adres. In dit artikel kijken we naar de ‘Geschiedenis’ van de armaturen van Serge Mouille, zijn werk en de Colonnes Collection. Je leert ook hoe je de stukken kunt kopen, waar je ze kunt vinden en wat je moet weten over hun prijzen.

Histoire des armaturen van Serge Mouille

Serge Mouille was een Franse ontwerper en orfèvre. Hij volgde een opleiding aan de Ecole des Arts Appliques en werkte in het atelier van Gabriel Lacroix. In de jaren 50 begon Serge Mouille met de productie van armaturen. Een reeks innovatieve en unieke ontwerpen was geboren. Elk stuk is ontworpen met functie en stijl in het achterhoofd.

Sinds de dood van Serge Mouille in 1963 zijn er verschillende armaturen opnieuw gemaakt. Zijn beroemde lampen Formes Noires behoren tot de meest herkenbare kunstwerken. Tegenwoordig worden de werken van de ontwerper alleen verkocht via zijn eigen huis van uitgave, Les Editions Serge Mouille. De studio is gevestigd in zijn geboortedorp en zet zich in om de ontwerpen, filosofie en projecten van deze invloedrijke ontwerper voort te zetten.

De collectie van het museum bevat originele armaturen en talrijke heruitgaven, evenals werken van andere ontwerpers. Naast Serge Mouille hebben ook ontwerpers als Karl Sauvade, Paul Blame en Gladys Liez bijgedragen aan de ontwikkeling van armaturen. Het museum bevat ook ontwerpen uit de jaren 50 van Michel Buffet.

Zijn werk

Serge Mouille, een Franse kunstenaar, werd geboren in 1922 en groeide op in Parijs. Hij begon zijn carrière al op jonge leeftijd met tekenen en beeldhouwen. Zijn passie voor de natuur bracht hem ertoe om urenlang planten en dieren in de stad te schetsen. Zijn werk is gedetailleerd en ingewikkeld, waarbij de ingewikkelde details van de natuur in zijn stukken zijn verwerkt.

Mouille’s eerste grote opdracht kwam in 1952, voor een grote lamp ontworpen voor een architect. De architect Jacques Adnet wilde dat de verlichting de ruimte in beweging zou brengen. Mouille was nooit van plan geweest om ontwerper te worden. Hij was oorspronkelijk opgeleid als goudsmid en bracht het grootste deel van zijn leven door aan de Ecole Supérieure des Arts Appliques in Parijs. Hij investeerde flink in zijn studie en kon zijn droom om lampen maken te realiseren.

De lichtontwerpen van Serge Mouille zijn zeer onderscheidend. Zijn beroemde driearmige vloerlamp is een iconisch voorbeeld van deze collectie. Verschillende van zijn andere werken zijn ook beroemd. Daarnaast staat hij bekend om zijn iconische Black Shapes-serie.

Colonnes-collectie

De Colonnes Collection, ontworpen in 1962, is een klassiek voorbeeld van innovatieve verlichting. De armaturen hebben een TL-buis als lichtbron, een afwijking van traditionele verlichtingsontwerpen. De populariteit van de collectie was echter niet universeel. Mouille had problemen met de verkoop van de stukken en door gebrek aan verkoop werd de productie van de collectie stopgezet. Mouille keerde daarna terug naar zilversmeden en begon les te geven aan de School of Applied Arts. Hij creëerde ook een lijn van sieraden.

Als ontwerper liet Mouille zich inspireren door het werk van zijn helden, zoals Jean Prouve en Charlotte Perriand. Hij liet zich ook inspireren door de esthetiek van neonbuizen. In 1955 ontving Mouille de Charles Plumet-prijs. Hij werd lid van de Societe des Artistes Decorateurs (SAD).

Als kind was Serge Mouille vroegrijp. Op zijn dertiende ging hij naar de School of Applied Arts. De kunstacademie hielp hem zijn talent voor metaalbewerking te ontdekken. Na de oorlog werkte hij als leraar bij Henin en Cie en werd later zelfstandig ambachtsman in verschillende Parijse goudsmidshuizen.

Exportatie armaturen

Serge Mouille maakte zijn armaturen in zijn atelier, met de hulp van vrienden en leveranciers. Ze werden tentoongesteld in de Steph Simon-galerij in Parijs. Charlotte Perriand, artistiek directeur van Steph Simon, hielp de verkoop van de armaturen van Mouille te vergemakkelijken.

De armaturen van Serge Mouille waren populair en werden goed verkocht. Hij won het diploma d’honneur op de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel, de hoogste onderscheiding voor armaturen. Maar toen, in 59, kreeg Serge Mouille tuberculose. In november van datzelfde jaar keerde hij terug naar Parijs en begon hij weer te werken. Maar deze keer bracht zijn terugkeer enkele onaangename verrassingen met zich mee.

In 1962 presenteerde Serge Mouille zijn armaturen op de Salon des arts menagers. Hij kreeg verschillende onderscheidingen, maar helaas besloot hij in 1963 te stoppen met de productie ervan. Maar het werk staat nog steeds hoog aangeschreven.

Hamm Sten

Website: